23. 10. 2021 - Prireditev Dan spomina

Po kapitulaciji Italije, ko so pod pritiskom brigad XXXI. Divizije padle postojanke v Leskovici, Sovodnju in Fužinah, se je pričel boj tudi za same Žiri. Nemci so se zavedali, da se jim slabo piše in da morajo čim prej zapustiti Žiri.

22. oktobra so ves dan s topovi obstreljevali položeje okoli ceste proti Gorenji Vasi in si tako utirali pot za pobeg iz obroča. Da bi si zagotovili čim bolj varen umik, so grozili s streljanjem domačinov in to 100 za vsakega mrtvega in 50 za ranjenega nemškega vojaka. Kot dodatno zavarovanje so s seboj vzeli 7 talcev. Spustili so jih v Gorenji Vasi.

In tako 23. oktobra 1943 v Žireh ni bilo več nemških vojakov.

Takoj za tem, 24. 10. 1943, je v Žireh na Ledinici, kot prvi na Gorenjskem, izvoljen Narodno osvobodilni odbor za občino Žiri.

Takoj so se lotili mobilizacije za boj sposobnih mož in fantov, izveden je popis prehrambenih artiklov in drugega materiala v trgovinah, popisan je material v čevljarskih delavnicah, kar je pač ostalo, saj so Nemci veliko tega odpeljali s seboj.

Imenovna je gospodarska komisija za upravljanje s popisanim blagom. Organizirane so čevljarske delavnice, šiviljska delavnica, krojaška ...

Imenovana je tudi socialna komisija, ki je skrbela za družine, ki so ostale same zaradi odhoda moških v partizane.

Za javni red in mir pa je skrbela narodna zaščita.

Zaradi ohranjanja spomina na te dogodke in prenosa pomena vrednot NOB sedanjim generacijam, smo v Žireh 23. 10. 2021 pripravili prireditev Dan spomina. Poleg članic in članov KO ZB NOB Žiri, so se prireditve udeležili tudi predstavniki sosednjih in loških organizacij ZB NOB, društva izgnancev Slovenije, primorski prijatelji iz Velikega Polja, predsednik ZZB NOB, tovariš Marijan Križman, ki je bil tudi slavnostni govorec, evroposlanec dr. Milan Brglez in drugi somišljeniki in simpatizerji.

V Kulturnem središču Stare Žiri so v programu sodelovali učenci OŠ Žiri ter harmonikar Jernej Jemc s pevcem Antonom Habjanom.

Po prireditvi so predsednik ZZB NOB Marijan Križman, evroposlanec dr. Milan Brglez in predsednik KO ZB NOB Žiri, Ivan Albreht položili cvetje pri spomeniku pred OŠ Žiri, posvečenem 133 padlim borcem, talcem in žrtvam vojne 1941- 1945 iz krajevne skupnosti Žiri ter 91 neznanim borcem, padlim v tem okolišu.

V dneh pred prireditvijo so člani KO obiskali spominska obeležja na Žirovskem, jih uredili in položili cvetlične aranžmaje.

Create Your Own Website With Webador